ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

SUPER LEAGUE

Γ' Εθνικη

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

» »Unlabelled » Επιστρεφει στο '' Πρασινο Ακρωτηρι '' ο Πρωταθλητης με τον ΑΟ ΘΗΒΑ 2005-06 ΝΟΝΙ ΛΙΜΑ

Πανιώνιος:Σε κλίμα συγκίνησης ο Λίμα ανακοίνωσε την οριστική αποχώρησή του από την Ελλάδα και την επιστροφή στην πατρίδα του

Ένας θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου ολοκλήρωσε τον κύκλο του στην χώρα μας και επιστρέφει στην πατρίδα του
Ο λόγος για τον μεγάλο άσο του Πανιωνίου Νόνι Λίμα ο οποίος συμμετείχε στην καλή εποχή της ομάδας του στην πορεία της στην μεγάλη κατηγορία γράφοντας την δική του ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μάλιστα ήταν ο ποδοσφαιριστής που κατάφερε συνδέσει το όνομά του με την αγωνιστική του παρουσία στις ομάδες και των τριών δεκαετιών του πρόσφατου παρελθόντος στους Νεοσμυρνιώτες.
Ο πολύ σπουδαίος ποδοσφαιριστής Νόνι Λίμα σε εκδήλωση των παλαίμαχων του συλλόγου ανακοίνωσε την οριστική του αποχώρηση από την Ελλάδα μας για να επιστρέψει για μόνιμη πλέον εγκατάσταση στην πατρίδα του, στο 'Πράσινο Ακρωτήρι" στην Πορτογαλία.
Εκεί θα "λειτουργεί" σαν κυνηγός ταλέντων για την ομάδα του Πανιωνίου. Σίγουρα το ελληνικό ποδόσφαιρο αποχαιρετά τον Νόνι Λίμα και του εύχεται τα καλύτερα.
Φώτης Κατσούφης
ο Νόνι Λιμα γεννήθηκε το 1957 στα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου (Capo Verde), τα οποία τότε αποτελούσαν αποικία τηςΠορτογαλίας.
Στην Ελλάδα ήρθε το 1976 με πορτογαλικό διαβατήριο. Αγωνίστηκε στον Πανιώνιο σε 304 ματς επί δώδεκα συνεχόμενες σεζόν ως το 1988, αποτελώντας ένα από τα βασικότερα και πολυτιμότερα στελέχη του. Αγωνιζόταν ως επιθετικός μέσος αλλά και σε άλλες θέσεις της ομάδας. Οι 304 συμμετοχές του με τον Πανιώνιο τον φέρνουν στην τρίτη θέση στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος Α΄ Εθνικήςμετά τους Κριστόφ Βαζέχα και Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, στις συμμετοχές ξένων ποδοσφαιριστών στην ίδια ομάδα.
Με τον Πανιώνιο κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 1979, πετυχαίνοντας ένα από τα τρία γκολ της ομάδας του στο 3-1 επί της ΑΕΚ. Στο τέλος της καριέρας του έπαιξε για τέσσερις σεζόν στον Χαραυγιακό, στη Β΄ Εθνική.
Στα χρόνια της παραμονής του πήρε την ελληνική υπηκοότητα έπειτα από περιπέτειες, αφού υπήρξε κι αυτός θύμα των διαφόρων παρανόμων ελληνοποιήσεων αθλητών που γίνονταν τότε, με πιο χαρακτηριστική του Χουάν Ραμόν Ρότσα-Μπουμπλή. Είναι χαρακτηριστικό πως χρειάστηκε να υπηρετήσει δύο φορές στον ελληνικό στρατό, μία το 1980 και ξανά το 1986.
Δυο σοβαροί τραυματισμοί ανέκοψαν την καριέρα του, η οποία θα μπορούσε να είναι πιο εντυπωσιακή. Το 1980 σε αγώνα με τη Ρόδοέσπασε τον αστράγαλό του, έπειτα από σκληρό μαρκάρισμα του Γιώργου Γεωργαλή και έμεινε έξω από τα γήπεδα για ένα χρόνο. Λίγο μετά την επάνοδό του σε αγώνα με την ΑΕΚ υπέστη κάταγμα περόνης σε σύγκρουσή του με το Στέλιο Μανωλά, με αποτέλεσμα να μείνει άλλη μια σεζόν εκτός αγώνων και να χρειαστεί εγχείρηση στο εξωτερικό για να γίνει καλά.
Υπήρξε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των συμπατριωτών του και της Ελλάδας. Έφερε πολλούς συγγενείς του στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και τον ανιψιό του ποδοσφαιριστή Ντανιέλ Μπατίστα, που αγωνίστηκε στις κορυφαίες ομάδες ΑΕΚ και Ολυμπιακό και στηνΕθνική Ελλάδος, ο μοναδικός έγχρωμος ποδοσφαιριστής που έχει ως τώρα γίνει διεθνής.
Όταν σταμάτησε να παίζει, ο Λίμα εργάστηκε ως προπονητής σε ομάδες Γ΄ ΕθνικήςΔ΄ Εθνικής και τοπικών κατηγοριών.
τo 2005-06 διαδεχθηκε στον ΑΟ Θηβα τον Σπυρο Μαραγκο 
και Στεφθηκε Πρωταθλητης Δ' Εθνικης.
 Τη σεζόν 2007-08 ήταν προπονητής στον Ερμή Ερμιόνης. Από το 2011 διατελεί βοηθός προπονητή στον Πανιώνιο.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply